понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Корекции в плана за възстановяване- възможни до края на август 2023 г.

Без одобрени реформи и проекти в плановете, Брюксел няма да започне финансирането

Корекции в плановете за възстановяване ще могат да се правят до края на август 2023 година, съобщава „дневник“ позовавайки се на информация от ЕК. Това важи за държавите като България, които са отказали да използват евтини заеми за Европейския фонд за възстановяване и устойчивост. Те могат да поискат допълнително да получат кредити. До 6 май повече от половината страни вече са депозирали в Комисията своите планове, за да може тя да ги оцени преди държавите членки да ги одобрят, за да започне финансирането.

Своите идеи за възстановяване и модернизация вече са представили: Португалия, Гърция, Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, Словения, Словакия, Латвия, Люксембург, Белгия, Дания и Австрия. От тях и за безвъзмездно финансиране, и за заеми кандидатстват: Гърция, Полша, Словения, Италия и Португалия. Останалите искат само грантовете. Германия е внесла проекти за 2.3 млрд. евро повече от 25.6-те млрд. евро, които ѝ се полагат, но ще ги дофинансира със собствени средства, без да взема заеми.
Внасянето на плановете може да бъде отсрочено до средата на 2022 г.,но без реформите и проектите в него да бъдат одобрени няма как да започне финансирането.