неделя, юни 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Криза за работници отчитат овощарите

Все по-малко са хората, които желаят да се ангажират с брането на череши. Ниската изкупна цена на черешата предопределя и ниската надница, която берачът получава, колкото и да се старае, съобщава Нова телевизия.

Черешовата кампания в Петрич се различава значително от тази в Кюстендил. И причината е изцяло в по-топлото време. То позволява на черешите на юг да узреят значително по-рано – така те излизат на пазара в момент, в който други няма. Така цената, която производителите успяват да договорят е значително по-висока.

Но докато в Кюстендил миналата година берачите прибираха по около 80 стотинки за килограм набрани череши, то в Петрич мизата е по-висока.
В края на май цената на черешата в Петрич започва да пада. И тогава сезонът влиза в трудния си период. В Благоевград българските череши на пазара все още са предимно от Петрич. Търговците отбелязват, че тази година черешата е много търсена, като задминава дори ягодата. Иванка Христова например зарежда по 100 килограма на ден и продава всичко.
„Миналата година тенденцията беше търсене на ягоди, даже ягодите, едно че няма търсене, а и е по-скъпа, по-скъпа е от черешата, черешата е по-евтина. Тя се продава от пет до осем леваНай-евтиното на пазара беше четири лева. Зависи от качеството, и от едрината. Колкото по-едра и по-хубава е една череша, толкова повече се търси. Седем лева струва едрата череша. При колегите има череша със средни размери на цена от 8 лева”, казва търговецът Иванка Христова.

Тепърва обаче цената на черешата ще пада. Това ще се случи, когато пазарът се напълни с плодове, А това обикновено се случва в средата на юни, когато започва активният сезон в Кюстендил.

Виктор Павлов