събота, април 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Над 6 млн. лева е загубил фонд „Земеделие“ по административни дела срещу собственици на „къщи за тъщи“

Делата вече са над 200 като продължават да се увеличават

Алиева-Вели продължава да отговаря и за ресорите „Селскостопански пазарни механизми”Алиева-Вели продължава да отговаря и за ресорите „Селскостопански пазарни механизми”

Към днешна дата от фонд „Земеделие“ са изгубили дела с материален интерес за над 6 млн. лева срещу собственици на „къщи за тъщи“, пише в публикация разследващият портал „Биволъ“. По тези дела фондът е бил осъден да плати 176 хил. лева разноски. В публикацията се припомня че аферата с“къщи за тъщи“ датира вече от над шест години, и тя е позволила на стотици бенефициери да си построят вместо къщи за селски туризъм, луксозни къщи за собствени нужди. Така с над 100 млн. евро присвоени от европейския дабъкоплатец са построени луксозни частни имоти, а сред нашумелите и добили популярност случаи са свързани с имоти на роднини на Мустафа Карадайъ, бившият зам. министър Александър Манолев, бащата на евродепутатката Атидже Вели, и бившият депутат от Герб Димитър Гамишев.

По реда на ЗДОИ и след спечелено дело срещу ДФЗ граждански активист е успял да се сдобие със списъка на всички водени административни дела, които се оказва че са над 200 и броят им продължава да расте. Причина за това е, че след загубата на дадено дело, всяко лице обжалва решението пред втора инстанция на ВАС. Около 50 са делата водени от ДФЗ с най-голям материален интерес. Сред делата загубени от фонда се откроява случай, при който близък на Евелин Банев си е спестил финансова корекция от близо 300 хил. лева . Георги Караманлиев, който беше свидетел по „делото Брендо“, ще си запази изцяло безвъзмездно къщата близо до Тополовград, а освен това прибира и 20 хиляди лева разноски от ДФЗ.

Според представения от “Интервал-инвест” бизнес-план къщата за гости е следвало да реализира плавно нарастващи приходи – 165,000 за 2016, 195,000 – за 2017, 257,500 лева – за 2018. В същото време фактически са реализирани съвсем символични приходи – съответно 1,300, 2,029 и 1,133 лева. Това прави годишно изпълнение на бизнес-плана от едва 0.73%, е показала назначената от съда съдебно-икономическа експертиза. Това очевидно неизпълнение на плана обаче се оказва недостатъчно, за да влезе наложената корекция в сила

Причината за това е, че санкцията за подобен род нарушения трябва да се санкционира вместо по Закона за земеделските производители по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и кохезионни фондове (ЗУСЕСИФ), се казва в становището на ВАС. Именно втория закон предвижда изричен ред за налагане на финансови корекции при неизпълнение на индикатори в договорите, а бизнес-планът е именно такъв индикатор, посочва още ВАС. На това основание съдът разпорежда акта за публично вземане да бъде отменен.

Оказва се, че от такъв порок страдат още много актове на ДФЗ, така наречените Актове за установяване на публично държавно вземане (АУПДЗ), с които Фондът налага корекции на къщите-за-тъщи. И така всеки път когато се стигне до издаване на АУПДЗ по Закона за земеделските производители следва нова отмяна от ВАС, което ще означава, че ДФЗ трябва да издаде нов АУПДЗ този път по реда на ЗУСЕСИВ, което ще е свързано с нови обжалвани и допълнителни разходи за фонда.