петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Напрежение в сектор земеделие, искат оставката на Кирил Вътев

17 организации искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Те излизат на национален протест в понеделник. По думите на Вътев каквото и да се направи, земеделците ще протестират.
Според производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите министърът не се справя в политиката в сектор „Земеделие“.

„Бих бил много горд, ако успея да ги обединя, имам огромно желание. Бих поел вината и за протестите в целия ЕС, очаквам и оттам да ми поискат оставката. Каквото и да се реши утре, земеделците ще протестират. Бих застанал до техния протест срещу усложненията, които ни причиняват зелените изисквания и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос“, коментира Кирил Вътев.
Организациите настояват за по-справедливи субсидии. Според Вътев проблемът със субсидиите е общоевропейски.

По думите му става въпрос само дъмпингов внос не само от Украйна, но и от страни от Близкия изток и от Азия.

Междувременно вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обяви, че за смени на министри ще се мисли след внимателен анализ кое министерство какво е свършило.

„Анализираме всяко министерство. Важно е накрая ясно и обективно да се каже кой министър какво е свършил. Мисля, че бяхме много важни по отношение на регулаторите – да има ясен механизъм за номинациите, номинираните да бъдат хора с безупречни експертни и морални качества. Трябва този процес да се ускори, за да не се подхранват каквито и да било версии, че това няма да е начинът, по който да се случи“, каза Габриел.

По думите ѝ по време на стратегическия диалог с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен са обсъждани ключови теми като върховенство на закона, енергетика, миграция, иновации и борба с дезинформацията.

Преди ден Българската аграрна камара обяви ефективни протестни действия от 6 февруари (вторник), ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Според производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите министърът не се справя в политиката в сектор „Земеделие“ и поисаха оставката му. Организациите настояват за по-справедливи субсидии.
Българската аграрна камара обяви, че на 6 февруари, вторник, излизат на протест, ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, за да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделци, съобщиха от Камарата.

Около това се обединяват членовете на БАК в декларация, утвърдена днес от Управителния съвет на камарата. Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им.

След проведената среща на 30 януари 2024 г. с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е необходимо време от страна на властта да реши дали може да отговори на исканията в пакета от мерки, изпратен от БАК и Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Очаква се трета поредна среща до края на тази седмица, която ще бъде ключова за земеделските производители, съобщи БТА.

Виктор Павлов