неделя, юли 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Неудобните браншовици: Не искаме политиките в земеделието да се правят под диктата на организации, определени от министъра

Недоволните отново поискаха от властта конкурентна среда за развитие, политики и прогнозируемост на сектора

 

Представители на 26-те браншови организации, недоволни от постигнатото в края на миналата седмица споразумение с част от протестиращите обявиха в обща пресконференция, че са против това,политиките в земеделието да се правят и прокарват от организации, подбрани от земеделския министър.

„Всички ние тук осигуряваме над 300 хил. работни места, 80% от млечните продукти , 30% от зърното, над 70% от месните продукти и нашите асоциации са с над 20 годишна история, преди да се появят организации, претендиращи да са легитимни“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

Той определи като крайно недостатъчна договорената сума от 150 млн. лева като компенсации за чувствителните сектори пострадали от украинския внос на земеделска продукция и подкрепящите декларацията браншови организации поискаха тази помощ да бъде в размера какъвто е бил през 2022 и 2023 година а таванът на получаваните компенсации се увеличи двойно.

Сред другите искания са въвеждане на дерогация по част от еко изискванията (ДЗЕС 6, 7 и 8) която да важи до края на 2025 стопанска година както и отпадане на данъчното облагане на субсидиите за земеделски производители- юридически лица.

„Нашите искания са систематични още от времето на последното служебно правителство, в което земеделски министър беше Явор Гечев, и те са насочени към спасяване на българското земеделие и животновътство“, заяви и Димитър Зоров председател на Националния съюз на говедовъдите.

Ставките за обвързана подкрепа са с 25-30% по-ниски

„Въпреки всички прехвърляния на средства, ставките за обвързана подкрепа за животновъдите които получихме в края на миналата седмица са с между 25 и 30% по-ниски. Ние не искаме нищо друго освен конкурентна среда“, обяви още Зоров.

По думите му максималното което биха получили животновъдите през тази година е 300 евро, което е значително по-малко от това, което получават румънските животновъди. Там се получават по 780 евро на животно.

Освен това от 26-е организации поискаха политики за развитие на сектора и прогнозируемост.

„Никой досега от министрите или експертите не е дошъл в Самоков и в планинските райони за да види на нас колко ни е нужно да стигнем до нивите да ги обработваме. До пет години всички плодове и зеленчуци у нас ще са вносни“, заяви производителка на картофи от Самоков. Освен картофи семейството и отглежда и зърнено-житни култури върху 1000 декара, но тя обяви че се кани да приключва със бизнеса си.

Според Живка Грозева председател на асоциацията на овощарите, голяма част от тях са в ступор след като са разбрали, че обвързаната подкрепа ще им бъде изплатена с два месеца закъснение.

По информация на Венцислав Върбанов днес се организират протести на недоволни фермери, сред тях и на зърнопроизводители на 25 точки в страната. От 26-те браншови организации декларираха още веднъж че за утре ще се проведе национален протест пред МС от 11 часа.