четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
РАСТЕНИЕВЪДСТВО

Добри съвети за ГРАДИНАРЯ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

Декември е подходящото време за предзимна сеитба на салати

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Декември е подходящото време за предзимна сеитба

Практиката е потвърдила не само тази възможност, но и нейните предимства. Освен ранното получаване на продукция, част от пролетното трудова натовареност се пренася в по-свободното време в късната есен, а когато предзимната  сеитба се съчетае и с другите начини и срокове на производство, се разтяга времето за беритба и консумация. Разбира се, не всички зеленчуци могат да бъдат засявани така, но онези, които може, си заслужава. Подходящото време за сеитба е целият декември – къде по-рано, къде по-късно, но преди да настъпи трайното застудяване.

За салатите не е нужен разсад

За да отгледате по този начин салати, подгответе си леха с лек наклон на юг или югоизток, широка 1,20 м, висока около 15 см и дълга, колкото ви се иска. Височината на лехата и наклонът и ще предотвратят задържането на водата от зимните валежи. Семената засейте в браздички, дълбоки около 2 см и ги покрийте чрез завличане на почвата. Разстоянието между браздичките за главестите салати трябва да 25 см, а за марулите – 30.

Напролет, когато семената поникнат, ще пристъпите към прореждането. Обикновено то се извършва на два пъти, докато постигнете желаните разстояния между растенията в реда – за марулите 30 см, а за главестите салати – 20-25. Ако някъде няма растения, засадете от изскубнатите при прореждането.

 

Градинската лобода се засява и сама, но не е за предпочитане

Тя е свеж пролетен зеленчук и българската домакиня знае да приготвя вкусни гозби от нея. Обикновено нещо е тя да се самозасява в дворовете. Ако вие искате да берете хубави листа от градинска лобода, не постъпвайте така.

За да се радвате на успех, изберете й добро място в двора – южно изложение, дълбока, влагоемна и отцедлива почва. Ще я прекопаете дълбоко и няма да е лошо, ако с тази обработка заровите по 2 – 3 кг на квадратен метър прегорял оборски тор, на бедни песъчливи почви дори и повечко, а на богато торени предшественици може и без него. Семената засейте в браздички на 30-35 см една от друга. Трябва да са дълбоки толкова, че да осигуряват 3-5 см дълбочина на сеитба. За 10 кв. метра ще са ви необходими около 15 г семена. Ще ги заровите в браздичките, като заравните повърхността.

Когато напролет растенията развият 3-4 листа, проредете ги в реда така, че между тях да има разстояние 10-12 см. Оттук нататък грижата ще ви е да прекопаете  някой и друг път, за да унищожите плевелите. И поливайте ако не вали, защото при засушаване бързо се развиват цветоносни стъбла вместо свежи листа.

 

Магданозът от студ не се бои

Магданозът може да се засее през март или през август, но най-ранна продукция се получава и най-много се бере от късните есенни посеви. Ще пониква в ранна пролет без да му пречи студеното време. Лехата трябва да е висока около 15 см и да е равна, без ниски места, които да задържат водата от валежите. Семената може да засеете разпръснато, но за да се улесните при плевенето и  за да осигурите нормална площ за развитието на всяко растение, сейте ги на редове. За целта направете браздички през 15-20 см, дълбоки 1,5-2 см. На 1 кв. метър засейте най-много 1 г семена. Така ще получите изравнен посев. Ако някъде впоследствие се окаже гъст, ще го проредите.

 

Морковите по-бързо се развиват, пълнят се с витамини

 

Семената на предзимно засетите моркови поникват по-рано отколкото от пролетните посеви, продукцията се получава още през първата половина на юни, а при благоприятни услови и в края на май. Кореноплодите от тези посеви са по-доброкачествени, защото се формират при по-благоприятни условия. Те имат по-интензивен оранжево-червен цвят, а това е указание, че са по-богати на витамин А.

За предзимни посеви се избират подходящи отцедливи площи. Те не бива да са торени с пресен оборски тор, защото морковите не го понасят. Най-добре е да подготвите повдигната леха с равна и леко наклонена повърхност, така че да не се задържа водата от топящия се сняг или дъждовете. Семената засейте в плитки браздички, отстоящи на 10-12 см една от друга. Разпръсвайте ги в браздичките така, че да изразходвате до около 1 г на квадратен метър. Дълбочината на сеитбата е около 1,5 см. Браздичките ще зариете, като заравните лехата. През март, когато семената поникнат, там където растенията са нагъсто, ще ги проредите, така че между тях да има разстояние 1-2 см. Следващото прореждане е към края на април при окончателни разстояния около 3 см между растенията в реда.

Грахът, засят в късна есен, напролет бързо расте

 

Градинският грах е растение на хладния и влажен климат и е един от най-студоустойчивите зеленчуци, отглеждани у нас. Семената му започват да поникват при 1-2 градуса, а младите растения издържат и до 4-8 градуса под нулата. Относително по-ниските температури през пролетта и по-високата атмосферна и почвена влажност са благоприятни за развитието му. Със затопляне на времето в края на пролетта и началото на лятото започва да страда и добивът се понижава. Това е причина традиционно грахът да се засява още в края на зимата при първа възможност да се работи в градината. Тогава той успява да използва по-добре влагата от есенно-зимните валежи и да се развие в условията на по-умерена температура. Това по-лесно се постига при отглеждането му в по-високите полета, където средните температури са по-ниски, валежите са по-чести и продължават до по-късно през пролетта. В районите с ясно изразен континентален климат и в южните райони на страната, където пролетта е къса, си заслужа да се опита предзимната сеитба. Впрочем такъв опит има още от старите градинари из Пловдивско, Петричко и по други места и той е успешен.

Благоприятният срок за предзимна сеитба на граха настъпва към края на ноември – началото на деември. Дотогава почвата трябва да е добре подготвена и наторена с около 40 кг суперфосфат и 20 кг калиев сулфат на декар. Амониевата селитра (около 10 кг на декар) се използва за подхранване през пролетта при първото окопаване.

Грахът се засява с редосеялка на равна повърхност. В условията на двора обаче се прибягва към отглеждането му на бразди. Добре е те да са ориентирани изток – запад или североизток – югозапад, за да имат северна  и южна страна. Разстоянието между браздите е 50 см за ниските сортове и 60-70 см за високите Семената се засяват по 3-4 в гнездо. Разстоянието между гнездата е 30 см за ниските и 50 за високите. Дълбочината на предзимната сеитба е малко по-голяма – 5-7 см. За 100 кв. м са необходими 0,8-1 кг семена.

Вашият коментар