петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

МЗХ успокои фермерите че няма да има забавяне по директните плащания

Фермерите ще могат да започнат да заявяват площи и схеми по кампания 2017 до края на седмицата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

От министерството на земеделието успокоиха фермерите, че не само няма да има забавяне на кампанията по директните плащания, но и тя ще приключи предсрочно. „Според европейското законодателство директните субсидии се превеждат в периода от 1 декември до 30 юни на следващата календарна година. Основните разплащания по схемите и мерките за директно подпомагане ще приключат в рамките на май 2017 г. Това е с един месец по-рано от миналата година,“ заяви на пресконференция вчера аграрният министър Христо Бозуков. Според изпълнителния директор на фонд „Земеделие” Живко Живков няма причини за удължаване на срока на кампанията по директните плащания. „Имаше известни разминавания в сравнение с миналата година, но работим за това, основните плащания да се извършат през март и април”, заяви той.

С известно забавяне от вчера пък е започнала кампания 2017 година, призна още Живко Живков. Някои от фермерите все още не са започнали да чертаят площите заради липса на правни основания. Причината за известното забавяне е била според него чисто технологична. Очаква се до края на седмицата да стане възможно подаване на заявки за очертаване на площите и за заявяване на схеми и площи.

По-късно пък от ДФЗ публикуваха първоначалното класиране на проектите по мярка 4.1.Всички приети 3 165 заявления за подпомагане /2 926 нови и 239 с искания за прехвърляне/ са оценени в съответствие с критериите за оценка като общият размер на заявената финансова помощ е над 1,49 млн.лв. На последващо разглеждане подлежат 783 проекта със заявен размер на субсидията 603 636 242 лв. Тези проекти попадат в рамките на 130% от определения със заповедта за прием бюджет. На последваща обработка подлежат още 83 проекта, получили равен брой точки с проектите, попадащи в рамките на 130% от бюджета за разпределение.

Вашият коментар