Очакванията за рекордна реколта в Южна Америка оказват влияние на пазара на царевица

Цената на царевицата в Европа стигна 9-месечен връх
   Прочетена: 236 пъти
Цената на царевицата в Европа стигна 9-месечен връх
Цената на царевицата в Европа стигна 9-месечен връх

Очакванията за рекордни добиви от царевица в основните южноамерикански производители-Аржентина и Бразилия оказват влияние върху цените и на международните пазари, пише в анализ agrarheute.com. Към момента двете страни изпитват известни трудности в кампанията по сеитбата на соята, заради лошите метеорологични условия. Заради обилните валежи в Аржентина и съобщенията за наводнения, редица експерти между които и тези от американския департамент по земеделие коригираха надолу оценката си за аржентинската реколта през последния месец. От друга страна като фактор за цените на международните пазари може да се намеси Китай, където се прогнозира рекордно увеличение на посевните площи с царевица.

Европейския пазар реагира с бързо поскъпване на царевицата, като от началото на месеца тя е поскъпнала сумарно с 3,50 евро, достигайки най-високото си ниво от девет месеца насам. В началото на тази седмица котировките стигнах нивото от юни 2016 година-173,50 евро за тон.

Вносът на царевица в ЕС остава значително по-слаб в сравнение с миналата година. Към 7 февруари той е възлизал на 6,5 млн. тона при 8,4 млн. тона преди година по това време. Сред най-големите вносители остават Испания (1,9 млн.т), Италия (1 млн.т) и Холандия (1,5 млн.т). Износът на царевица по данни на ЕК към споменатата дата е достигнал 1,6 млн. тона спрямо 1,1 млн. тона за аналогичния период на 2016 г. Сред най-големите износители на царевица от Общността са Румъния (1,2 млн. т), Франция (137 571 т) и България (119 803 т),


Автор  
КОМЕНТАРИ
Няма коментари!
ОЩЕ ПО ТЕМАТА