неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
ЗеленчукопроизводствоКартофопроизводствоОвощарствоРастителна ЗащитаТорове и препаратиФунгициди

Овошките, зеленчуците и лозята в страната са поразени от болести

Мана по картофи и домати

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Мана порази масово овощните насаждения, зеленчуци и масивите с лозя в страната, вследствие на обилните дъждове тази година.

Влагата е благоприятна среда за развитието на вируси и неприятели, които също нападат насажденията. А там, където няма зарази, масивите са унищожени от градушка, разказаха за БТА земеделски производители в Пловдивско. „Стопаните, които не пръскаха есенниците, имаха проблеми по листната маса, после болестите се прехвърлиха по класовете и зърното изпада.

Мани поразиха картофи и домати, има много листни петна, струпясвания. Меката зима благоприятства за високи популации на прeносителите на вирусите, което доведе до вирози по зеленчукови култури, столбур по доматите и пипера. Пораженията са големи и от няколко вида бактериози.

Стопаните са разсипани“, коментира проф. дсн Светослав Бобев от катедра „Фитопатология“ от Аграрния университет – Пловдив. „Аз съм на 59 години и такава година не помня, а по-възрастните хора също казват, че толкова зле не е било“, разказа Красимир Кумчев, един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско. „Ситуацията е много лоша – обилните валежи през цялата година са най-добрата среда за развитие на гъбни болести по абсолютно всички култури – зеленчуци и плодове“, добави той.

Вашият коментар