понеделник, декември 10, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИПРСР 2014-2020

Пламен Моллов, БАБХ: На 4-ти март 2015 започва ваксинирането срещу Син език

1008 частнопрактикуващи лекари ще извършат ваксинацията срещу болестта Син Език

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

141Четения
NivaBG.com

На 4 март започва ваксинацията на животни срещу болестта син език, съобщи на пресконференция по повод 4 години от създаването на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи Пламен Моллов, директор на Агенцията, предаде репортер на NivaBG.com.

Моллов информира, че необходимите количества дози от ваксината срещу син език вече са произведени и са налични на склад.

На 27 февруари ваксината ще бъде натоварена, на 1 март ще влезе в страната, след което ваксинацията ще започне по одобрен ваксинационен план, посочи Моллов. Той съобщи, че договорът за доставка на ваксини, одобрен от Министерския съвет, е в размер на 4,625 млн.лв.

Моллов сподели, че ваксината е произведена, опакована и етикетирана във Франция. Ваксината е моновалентна, от серотип 4, един тип е предназначена за овце, а друг – за говеда.

Ваксинацията ще започне от южна България и ще се извърши от 1008 частнопрактикуващи ветеринарни лекари, съобщи Моллов. За да бъдат обхванати всички животни, ще са необходими около 20-30 дни, посочи директорът на БАБХ.

 

Вашият коментар