петък, август 12, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
ИнсектицидиКартофопроизводствоРастителна ЗащитаТорове и препарати

Предстои прием за държавна помощ за картофопроизводителите за борба с Телени червеи

Помощта за контрол на неприятели от сем. Телени червеи се предоставя на земеделски производители

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Производителите на картофи за втора поредна година ще могат да кандидатстват по схемата за контрол на почвените неприятели от сем. Телени червеи (Elateridae).

 

Това съобщи Павлина Ангелова, директор на Дирекция „Краткосрочни схеми за подпомагане” (КСП) в Държавен фонд „Земеделие” по време на кръгла маса, организирана от Националната асоциация на картофопроизводителите.

 

Средства ще покриват до 100% от разходите на картофопроизводителите за покупка на разрешените продукти за растителна защита. Дали даден продукт е разрешен, фермерите могат да проверят в СПИСЪК Растиелна защита 2014СПИСЪК разрешените продукти за растителна защита 2014 г. Ангелова поясни, че помощта се предоставя на земеделски производители, отглеждащи над 10 дка картофи.

 

Директорът нас КСП уточни, че заявленията за подпомагане ще се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица и по адрес на регистрация за юридическите лица. Бюджетът по схемата и срокът за кандидатстване ще бъде определен с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие”.

 

Очаква се началната дата да бъде в края на март.

 

По време на събитието фермерите бяха запознати и какви съпътстващи документи трябва да подготвят за кандидатстване.

 

Цялата информация за схемата ще бъде публикувана на сайта на ДФ „Земеделие” в раздел „Държавни помощи”, веднага след приемане на указанията за прилагане на помощта и определяне срока за кандидатстване от Управителния съвет на фонда.

Вашият коментар