сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защита

НОВА ГЕНЕРАЦИЯ ИНСЕКТИЦИД ОТ СИНДЖЕНТА

КОМБИНИРАН ПРОДУКТ С ИНСЕКТИЦИДНО И АНТИВИРУСНО (TSWV&TYLCV) ДЕЙСТВИЕ

Минекто Алфа е инсектицид както за листно, така и за почвено приложение, който действа системно, чрез абсорбиране през корена и листата.

КОМБИНИРАН ПРОДУКТ С ИНСЕКТИЦИДНО И АНТИВИРУСНО (TSWV&TYLCV) ДЕЙСТВИЕ

През 2021 г. Синджента пуска в продажба новия широкоспектърен инсектицид с ефект „2 в 1“ – Минекто Алфа.

Минекто Алфа е инсектицид както за листно, така и за почвено приложение, който действа системно, чрез абсорбиране през корена и листата. Той действа основно чрез поглъщане и в по-малка степен чрез контакт, осигурявайки отлична ефективност в борбата с множество вредители при зеленчуци като белокрилка, трипс, нощенки и тута абсолюта.

Инсектицидът се откроява с бърз първоначален ефект, дълго последействие при почвено приложение, пълна съвместимост с полезните насекоми и е позициониран като едно от най-устойчивите и високоефективни решения в зеленчуковите културите.

Уникалната формулация на Минекто Алфа има допълнителен ефект, действащ като индуктор на защитните сили на растението, което му дава допълнителна защита, като подтиска появата и развитието на основните вирусни заболявания TSWV (бронзовост) и TYLCV (жълто листно завиване), които се предават чрез смучещи насекоми (трипс и белокрилка).

Минекто Алфа е инсектицид както за листно, така и за почвено приложение, който действа системно, чрез абсорбиране през корена и листата.

Циантранилипрол е модулатор на рианодиновия рецептор. Свързва се с рианодиновия рецептор в мускулните клетки и причинява необратимо отваряне на калциевия канал. Това води до поток на калциеви йони от вътрешността към цитоплазмата, които причиняват мускулна парализа, спиране на храненето и смърт на насекомото. Цинатранилипрол действа основно при поглъщане, като ефектът срещу първите ларвни стадии се проявява след само няколко часа.

 

Ацибензолар S метил е активатор на защитния механизъм на растението, който естествено подобрява устойчивостта му срещу патогени.

Той се отличава с бързо абсорбиране от растенията след приложение, като се транслоцира много добре, както акропетално в новите листа, така и базипетално в долните листа и корена.

Антивирусното действие се проявява в случаите на предаване на вируси (TSWV & TYLCV), когато защитният механизъм на растението е активиран. Тогава растението реагира незабавно срещу

вируса, като предава информация за некроза в клетките в близост до инфекцията, което намалява репликацията и разпространението на вируса в растението

Със своето системно придвижване в растението Минекто Алфа проявява отличен контрол срещу основните гризещи и смучещи неприятели при зеленчуковите култури. Дългото последействие и антивирусната (TSWV и TYLCV) активност го позиционира, като един от най-надеждните и сигурни инсектициди в началото на произвоствения цикъл. Тъй като продуктът се прилага почвено и листно, той много лестно може да бъде използван в различни растително-защитни схеми.

Минекто Алфа е регистриран в България срещу трипс, белокрилка, видове нощенки и тута абсолюта при домати, пипер (почвено) и салати.

 

Подробна информация за дозите и момента на приложение на Минекто Алфа, може да намерите на сайта на Синджената  https://www.syngenta.bg/product/crop-protection/minecto-alfa