вторник, юли 7, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

От днес: Жандармерия пази масивите с череши

От Община Кюстендил обещаха, че Празник на черешата ще има

Жандармерия ще пази масивите с череши и тази година.

В организацията по охраната са включени представители МВР, Жандармерията и Гранична полиция. Предвижда се от днес да започнат да действат две КПП на ключови места в района, като там ще бъдат проверявани документите за собствеността на превозваните плодове. В рамките на кампанията представителите на силовите ведомства ще обикалят масивите с трайни насаждения с автопатрули и проверки на ползвателите им. Засилено присъствие на полицията се предвижда и във връзка с прииждането на временни работници в района, като по изчисления на общинските власти те ще бъдат над 500 човека.

„Винаги могат да се очакват посегателства. От десетина години ни помага присъствието на жандармерията в това направление. Това действа превантивно на хората и кражбите намаляха“, коментира Олег Алексиев, който е един от производителите в Кюстендил.

Самите производители пък ще предложат къде да бъдат изградени пунктовете за изкупуване на реколтата, за да може продукцията да бъде по-добре реализирана. Според изчисления на общински съветници по дърветата в региона през тази година има между 6 и 8 млн. лв.

От Община Кюстендил обещаха, че Празник на черешата ще има, но все още не е ясен форматът на проявата.

 

NivaBG.com
Виктор Павлов