неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Поражанов: Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите

Министърът засегна някои от актуалните проблеми в сектора тази сутрин

2.5ХилядиЧетения

Тази сутрин министърът на земеделието, горите и храните Румен Поражанов гостува на Нова ТВ.  В ефир той засегна някои от актуалните проблеми в сектора.


Спря се на влошената епизоотична обстановка. По думите му вече втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страната. „Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени около 1 милиона патици, кокошки-носачки и птици“, заяви Румен Порожанов.
Друг въпрос,който министърът на земеделието засегна е африканската чума по свинете.„Болестта засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо близо седмици той е на 160 км от северната ни граница“, отбеляза министърът.  Наскоро свиневъдите поискаха спешни мерки срещу друго опасно заболяване, което наближава границите на страната ни – африканската чума по свинете (АЧС). Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 160 км от България. Ваксина и лечение за тази болест няма, а заразените и контактните животни трябва да се умъртвяват.
Поражанов коментира и механизма  за обезщетяване на производителите при градушки и други природни бедствия. По думите му той работи вече пет години и е много успешен.Държавната помощ покрива 80% от разходите на земеделските производители при природни бедствия.
Румен Порожанов  не подмина и съдбата на кравата Пенка. „Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтаназирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава“, каза министърът и допълни, че случаят е дал повод за размисъл и в други страни как трябва да се прилагат правилата на ЕС, когато едно животно случайно излезе от границите на Съюза и след това се върне.
Виктор Павлов