неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Посевите с есенници в Източна Европа заплашени от измръзване

Експерти са отчели повишн темперуренрим от нааоо нао октомври комври

Посевите остават в отлично състояние въпреки студовете през януари и февруариПосевите остават в отлично състояние въпреки студовете през януари и февруари

Посевите с есенници в центраните, източни и югоизточни части на Европа са залашени от иззмръзвания  пише UkrAgroConsult,позовавайки се на информация от Евопейската служба за мониторингна аграрните култури. Причина за това според експертите е повишеният температурен режим от началото на октомври в тези региони , който е попречил на посевите да постигнат нужната им закаляемост. Заради дефицита на влага посевите на Иберийския полуостров, в Турция и Румъния са доста слабо развити. Остър недостиг на почвена влага продължава да се усеща в Полша и Беларус. Обратно в редица региони на Франция, Великобритания,  Гърция и Италия, обстановката е усложнена заради обилни дъждове.

Подобни условия правят посевите силно уязвими на измръзвания. Според метеоролозите до 20 декември температурите ще останат над нормите за сезона, особенно в източните и югоизтачни части на континента, където ще надвишат нормите с до 8 градуса. В по,-дългосрочна перспектива се очаква посевите да загубят чяст от своята студоустойчивост.