петък, септември 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Предложение: Защитен етикет пази родната стока от ментета

При излагането на щанда да се изписва породата на животните, от които се добиват млечни и месни продукти, настоява кметът на Калофер Румен Стоянов

Храните, които се произвеждат изцяло с български суровини, както и плодовете и зеленчуците, отгледани в България, да имат специални етикети. Млечните и месните продукти, които също се правят в България, но с вносни суровини, да имат други етикети. Идеята е на кмета на Калофер Румен Стоянов. Той е направил предложение за това на Консултативен съвет в Министерство на земеделието, след като правителството взе решение родните храни да се обособят на отделни места в магазините. Мярката е с цел да се подпомогн​​ат българск​ите производители да реализират по-лесно продукцията си в условията на COVID-19. Освен градоначалник Стоянов е животновъд и председател на организация на развъдчиците на автохтонните породи овце в България, пише “Марица”.

“Ако моето предложение стане факт, ще се стопират измамите с храни. Освен това ще имаме по-добри резултати, а икономиката на страната ще се подобри и няма да чакаме само на субсидии”, убеден е кметът на Калофер.

Той има и друга идея – на етикетите на млечните продукти да се отбелязва и от коя порода животни са направени киселото мляко, сиренето, кашкавал​ът и т.н. “Това е важно, защото има разлика във вкусовите качества на млякото не само от вида животно – краве, овче, биволско и т.н., но и от различните породи. Такава практика с отбелязване на породите има в ​редица европейски страни, а във Франция отдавна е практика”, казва Румен Стоянов. До момента обаче никой не се е позаинтересувал да се предприеме промяна на етикетирането в тази посока, нито пък за отбелязване на произхода на суровините. Той обаче е решил ще се бор​и идеята му да се реализира.

Преди три години кметът на Калофер патентова слогана „Да запазим заедно българското“. Това е името и на традиционния събор на местните породи, който се провежда всяка ​есен на местността Паниците край Калофер. Идеята на патента е да се привлече вниманието на обществото и най-вече на институциите върху сектор животновъдство.

​Румен Стоянов се надява пандемията с коронавируса скоро да отмине и през септември  съборът да се проведе за 15-и път. Проявата се утвърди и доказа, че хората имат нужда точно от такива събития. Показваме не само породите, но и какво мляко, сирене ​и месо дават.  Първата година производителите се притесняваха, че не могат да продадат стоката си, а сега не стига, каза Стоянов.

 

Виктор Павлов