сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Пробутват ни сирене с над 80% вода

Сиренето по магазините у нас е пълно с вода и не отговаря на стандартите, въпреки високата си цена.  „Сиренето всъщност се оказа най-проблемната хранителна стока, произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години. За съжаление през годините качеството се влошава и некоректни производители измислят нови и нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези „иновации“ в отрицателния смисъл на термина, понижават хранителната стойност на сиренето и представляват риск за здравето на потребителите“, съобщават от “Активни потребители“. Те традиционно правят тестове за качеството на храните у нас.

През септември бяха изследвани 48 марки сирене и при 35 от тях се установи водно съдържание над 60%. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени, бият тревога от потребителската организация. Това е притеснително,  защото от количеството вода зависят биологичните и физико-химичните свойства на сиренето. Малка промяна в съдържанието на водата може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността, категорични са от „Активни потребители“.

Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика, отчитат от организацията.

Оттам са направили тестове както на евтини сирена, така и на по-скъпи, избрани на произволен принцип. Резултатите при двете категории сирена са различни. При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

„Всички открити в нашето изследване продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60% които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството.“, пише в изследването на „Активни потребители“.

Интересно е сравнението с проучването от 2020г. Тогава бяха изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният, от 2022г., резултат в тази категория е аналогичен – 85%. Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти, коментират от потребителската организация.

В заключение от „Активни потребители“ обобщават, че при закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв/килограм, рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск. Трябва да се уточни, че изследването е правено през септември 2022 г., а сега цените са доста по-високи.

 

Виктор Павлов