петък, юни 2, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цената на пшеницата зад океана се смъкна до 2,5 месечно дъно

Борсова търговия

След като ООН обяви официално за продължаване на зърнения коридор през Черно море, фючърсите на американската пшеница регистрираха 2,5 месечно дъно, информира „Зерно Онлайн“. Поевтиняването им беше подсилено и заради опасения за спад в търсенето, тъй като Китай продължава да се бори с последиците от пандемията от коронавируса. Данните за американския експорт успяха да подпомогнат обаче повишение в цените на царевицата.

„Новините за продължаване на зърнения коридор за експорта на украинска пшеница се явяват водещи що се отнася до пазара на пшеница“, заяви пазарният анализатор на Price Futures Group Джек Скоувил.

Пазарът на соя последва низходящия тренд на пазарите на нефта, като цената на нефта в САЩ регистрира спад от над 3 долара за барел заради опасения за увеличаване на броя на заразените от Covid-19 в Китай. Страната се явява основен вносител на соя. Върху пазара на тази култура влияние оказа и поевтиняването на соевото масло основна суровина за производството на биодизел.

Информациите за обезпокоителен спад на търсенето на суровини от страна на Китай бяха до известна степен компенсирани от новините за подобряване на условията за посевите със соя в Бразилия заради падналите дъждове и обнадеждаващите новини за седмичния експорт на американска соя.

Междувременно цените на Софийската стокова борса остават стабилни, с голямо търсене на пшеница на 680 лева за тон , но без нови сделки. Пшеницата за изхранване на животните се търси на 615 лева за тон. Продължава да има заявки за покупка на слънчоглед на цена от 1000 лева за тон.