вторник, юли 7, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Продават ни болни гръцки домати

Два тира с домати заразени с опасния неприятел Tuta absoluta са разтоварени преди дни на борсата в Първенец

Два тира с домати заразени с опасния неприятел Tuta absoluta, известен като доматен миниращ молец, са разтоварени преди дни на борсата в Първенец, пише „Марица“. По документи зеленчукът с произход Гърция е влязъл в страната с направление за преработка, но е пласиран веднага към търговската мрежа. Репортерска проверка установи, че стоката се предлага както в големи търговски вериги, така и в квартални магазини. На някои етикети е обозначен надпис второ качество, а средната цена е 3 лв. за кг.

Болните домати не са вредни за здравето на човек, но са източник на зараза, от която и тази година ще пламнат насажденията на родните производители. Гъсеницата на Tuta absoluta минира листата /откъдето идва името/, стъблата и се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби от доматената реколта на полето и в оранжерии. Макар и рядко, напада също патладжан, пипер и картофи.
Tuta absoluta произхожда от Южна Америка. В Европа видът е намерен в Каталуния – Испания през 2007 г. Молецът е установен за първи път в България през 2009 г. с помощта на феромонови уловки в областите Пловдив и Пазарджик и на стокова борса Слатина в София. Той е влязъл у нас отново с домати от Гърция, предназначени за турския пазар, но пласирани в България. Специалисти от бившата Национална служба за растителна защита, която сега е част от Българска агенция по безопасност на храните си спомнят как сами сме предизвикали огнището на зараза. При митническа проверка в Турция карантинният контрол констатирал летеж на молци в тира с домати и го върнал обратно за Гърция. Гърците обаче го насочили за Румъния. Румънските митничари също не приели заразената стока, която обаче намерила реализация на родния пазар.

След Пловдив и Пазарджик, пламват насажденията с домати и в Благоевградска област, а през 2011 г. повсеместно в страната. До момента няма спасение от вредното насекомо, стопаните всяка година търпят огромни загуби, а борбата със средства за растителна защита е безуспешна. Страната всяка година отпуска средства по Национална програма за контрол на Tuta absoluta за компенсиране на част от разходите за препарати. За 2019 г. максималният бюджет на помощта бе в размер на 500 000 лв., с допустими разходи 250 лв./декар.

*Снимка- Марица

NivaBG.com
Виктор Павлов