четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Производители плашат с 6 лева за кило домати

Браншът иска освобождаване от акциза върху горивата като спасителна мярка

Производителите на оранжерийни зеленчуци плашат,че българският пазар ще остане без български оранжерийни зеленчуци през зимата и българите ще минат основно на вносни домати. От Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) желаят спешна среща със служебния премиер и министрите на земеделието и на финансите.

Оранжерийните производители обявяват, че са пред колапс заради рекордно високите цени на енергията и искат адекватно подпомагане от държавата, пише “Сега”.

“Положението ни е плачевно. Три пъти са скочили цените на ток, газ и торове, а без тях не може. Масово, 80-90% от оранжерийните производители, които се отопляват на газ, и тези, които не са се снабдили с пелети, се канят да затворят, защото по-разумно е да не работят при тези цени”, коментира пред БНР Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

Преди драстичния скок на цената на енергоносителите себестойността на отоплението в производството на килограм оранжерийни домати е била 1.50 лв. Сега се умножава по три, обяснява Бялкова. Като се калкулират и поскъпналите торове и препарати и по-високите разходи за заплати, излиза, че един килограм домати, краставици или пипер трябва да струват 5-6 лева. На тази цена продукцията трудно може да бъде продадена и хората ще предпочетат по-евтините зеленчуци от Турция и Албания, посочи Бялкова.

Държавата не взима абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци, недоволстват от браншовата организация. Секторът взима и най-ниските субсидии за разлика от зърнопроизводители и животновъди.

Като спасителна мярка производителите на оранжерийни плодове и зеленчуци очакват да бъдат освободени от заплащането на акциз на горивата, както е при зърнопроизводителите.

В сектора работят над 15 000 души и има опасност голяма част от тях да бъдат съкратени през зимата, предупреждават от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция

Виктор Павлов