сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Регистър на одобрените изкупвачи на краве мляко
НОВИНИ

Rabobank прогнозира 1% ръст в производството на мляко през втората половина на годината

Регистър на одобрените изкупвачи на краве мляко
22Четения

Експертите на холандската финансова институция Rabobank прогнозират 1% растеж в лобалното производство на мляко, съобщава специализираният портал The Dary News. Те отбелязват положителна тенденция на растеж въпреки неблагоприятните климатични условия спадът в цените и опитите за свиване на предлагането на суровина на пазара.

Например за първата четвърт на 2020 година на пазара на ЕС е отчетено увеличение в производството с 1,4% спрямо аналогичния период на миналата година, като през април е регистриран спад основно заради намаляването на френското производство. В същото време през втората четвърт на годината е регистриран спад в потреблението на млечни продукти в ЕС с 3 процента, основно свързано със затварянето на заведенията за обществено хранене около кризата с коронавируса. Очаква се в третото тримесечие да се отчете нов спад в потреблението с 1%.

По оценки на Rabobank производството на мляко в САЩ през втората половина на годината ще се увеличи с 0,9%, като потреблението на млечни продукти за 2020 година се прогнозира на 2%. Натиск върху пазарите на мляко се очаква да окажат и растящите запаси от суровина. От Rabobank прогнозират спад в китайския внос на мляко с 15% през тази година в сравнение с миналата, като се очаква възстановяване на нивата през следващата година.

NivaBG.com