събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Само една ферма в Болярово е без втора проба

Ана и Тодор Петрови отказват да допуснат ветеринарите до животните си

12 овце починаха от "син език" в Мугла12 овце починаха от "син език" в Мугла
Само от една от фермите в Болярово втори проби срещу чумата не са взети. Във всички ветеринарите са взели проби от животните. Изключение на стопанството на Христо Христов, където представители са Ана Петрова и Тодор Христов. Това заяви за „Фокус“ областният управител на Ямбол Димитър Иванов.Причината е в неизпълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.
„Лекарите от БАБХ са възпрепятствани да си свършат работата по закона, по отношение на прегледите и вземането на втори проби“, обясни Иванов.
На въпрос дали е обсъждано какви мерки ще се вземат, ако те не се съгласят на втора проба, Димитър Иванов отговори: „Ние сме правова държава, имаме закони. Хората дори държаха вторите проби да се вземат първо от тях, за да излязат първо техните резултати. Разбираемо е покрай шума, който се вдига около въпросната ферма“, коментира Димитър Иванов.
Той уточни, че не е ясно кога резултатите ще бъдат готови.
„Това могат да кажат най-добре от централната лаборатория. Вземането на втори проби от животните започна от понеделник. Не мога да кажа точно от колко животни са взети проби“, допълни още той, като уточни, че вземането на проби от община Елхово е започнало в понеделник, а вчера и в пограничните села.
Вчера семейната овцеферма на Ана и Тодор Петрови беше посетена отново от екип от ветеринари, които искаха вземат повторни кръвни проби от животните за изследване за чума.
От две седмици стопаните отказват да допуснат ветеринарите до животните заради недоверие към предоставяните им документи. В един от тях са били описани 14 кози, а семейството никога не е отглеждало такива животни.
Виктор Павлов