събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Ще има ли държавна подкрепа за розопроизводителите?

Розата е култура, която не може да се съхранява

„Заварваме нулев ресурс за подпомагане на сектора. Всичко е занулено, отцеждаме всичко, което може от различни пера на министерството, за да можем да компенсираме розопроизводството и да продължи да съществува отрасълът. Парите са много. На база на неизкупения цвят трябват милиони обезщетение. Както разбрахте, себестойността е 1 лев. Това е бутиков отрасъл, но е най-емблематичен за България“, посочи Явор Гечев пред Би Ти Ви. Според него проблемът е в това, че няма политика в сектора.

Затова и Министерство на земеделието, храните и горите търси варианти за обезщетение на розопроизводителите.  “COVID кризата докара множество проблеми в сектор Земеделие, които тепърва ще виждаме, отбеляза той и допълни, че потреблението на розово масло направо се е сринало, което води до неизкупуване на розовото масло налично в България. Голяма част от фирмите изкупуват по-малки количества за преработка, а много компании заявяват, че изобщо няма да изкупуват за преработка поради налични количества масло. Розата е култура, която не може да се съхранява – днес береш, днес трябва да го преработиш, защото не се получава продукт”, посочи новият зам.-министър.

Мярката за обезщетение на розопроизводителите ще става на база информацията, кой колко декара рози има и колко е предал, обясни още той и допълни, че един от големите проблеми е и нерегламентираният внос на розово масло от чужбина, тъй като това масло е еталон. Този проблем може да се реши чрез въвеждането на отделен митнически код за това масло.

Виктор Павлов