сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Забраната за износ на храни от Европейския съюз доведе до поевтиняване на птичето месо почти наполовина
МЗХ

Ще изнасяме пилешко за Аржентина

Забраната за износ на храни от Европейския съюз доведе до поевтиняване на птичето месо почти наполовина

Министрите на България и Аржентина изразиха готовност за научно-техническо сътрудничество в областта на биоземеделието

319Четения

България получи одобрение на сертификата за износ на термично обработени птичи продукти в Аржентина, като процедурата бе стартирана през 2019 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на земеделието, животновъдството и рибарството Луис Бастерра в Буенос Айрес. Министър Танева получи уверение от своя колега, че България ще получи одобрение и на сертификата за прясно птиче месо възможно най-скоро.

По време на срещата двамата министри подписаха декларация за сътрудничество в областта на земеделието и насърчаване на двустранната аграрна търговия. ,,Аграрният отрасъл е ключов и за двете страни. България е световен лидер в производството на лавандула. Българското розово масло е с най-доброто качество на световния пазар. Имаме потенциал в тези сектори да увеличим стокообмена“, заяви министър Танева и допълни, че около 30 % от производството на сирене в страната ни е насочено за износ. България изнася предимно растения, използвани в парфюмерията и медицината, шоколад и временно консервирани череши. Най-значителен внос от Аржентина имат суровите фъстъци.

Десислава Танева и Луис Бастерра обсъдиха и изградената противоградова защита на територията на Аржентина и нейната ефективност. Министър Танева информира, че в България се работи за въвеждане на противоградова защита чрез самолетен способ и се водят разговори с бранша в тази посока.

Министрите на България и Аржентина изразиха готовност за научно-техническо сътрудничество в областта на биоземеделието между Селскостопанска академия и Националния институт за селскостопански технологии (INTA).

NivaBG.com
Виктор Павлов