четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Спипаха 14 нерегистрирани животновъдни обекта

Проверките в Пловдивско продължават

14 нерегистрирани лични стопанства, в които се отглеждат единични бройки свине за лична консумация са открили инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив при провеждането на епизоотично проучване в 10-километровата зона около регистрираното огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в с. Красново, общ. Хисар, обл. Пловдив, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Днес там е извършена поредната дезинфекция.

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре (петък) ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение.

На общинска епизоотична комисия в Хисар вчера, бяха потвърдени решенията на областната епизоотична комисия от миналата седмица. Ветеринарните лекари от ОДБХ работят съвместно с кметовете на населените места, които оказват съдействие относно овладяването на епизоотичната обстановка и предприетите мерки за преброяване на животните.

Виктор Павлов