вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Strategie Grains: Страните от ЕС запазват добри перспективи за новата реколта от пшеница

Анализаторите очакват фермерите в ЕС да съберат 128 тона пшеница през 2022 година

Средни цени на земеделската земя и рентата в България за 2015 г.Средни цени на земеделската земя и рентата в България за 2015 г.

По оценки на анализаторите от Strategie Grains страните от ЕС запазват добри перспективи за новата реколта от пшеница, съобщава „Зерно Онлайн“. Те повишиха оценката си за реколтата през 2022 година с 0,3 млн. тона до 128 млн. тона. Причината са увеличените показатели за реколтата от пшеница във Франция и Полша. Обемът на обработваемите площи с пшеница в ЕС се оценява на нивото от текущата стопанска година – 21,7 млн. Хектара.

Експертите отбелязват, че въпреки някои проблеми по време на сеитбата на есенниците, прогнозите за развитие на посевите остават благоприятни. В краткосрочно време за някои централни части на ЕС се прогнозират освен това валежи, които да окажат позитивно влияние на посевите. Безпокойство има само по отношение на дефицита на валежи в източните части на Европа и Испания, което мож да доведе до намаляване на прогнозата за добивите. В информацията се припомня, че прогнозата за новата реколта от 128 млн. тона е с 1,6 млн. тона под реколтата през 2021/22 година. Заради по-добри добиви в Румъния, Чехия и Унгария експертите на Strategie Grains повишиха прогнозата си за реколтата от царевица с 0,4 млн. тона до 66,6 млн. тон. С 0,3 млн. тона до 51,9 млн. тона е увеличена и оценката за производството на ечемик в ЕС заради очаквана по-висока френска реколта.