четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Субсидии за първия хектар и и преразпределителни плащания, вместо тавани на директните плащания иска Германия

Запазването на таваните на директните плащания ще предизвика деформация в конкурентноспособността на фермерите, счита Юлия Кльокнер

2.03ХилядиЧетения
NivaBG.com

В рамките на днешния съвет на аграрните министри  в Брюксел германският министър на земеделието Юлия Кльокнер ще настоява за по-добро подпомагане на фермерите в бъдещата обща селскостопанска политика, като ще отстоява позицията за  по-силни субсидии за първия хектар и преразпределителни плащания  вместо за таван на директните плащания. Това съобщава специализираният портал topagrar.com. Основната тема по време на срещата в Брюксел отново ще е пакетът от реформи, предложен от ЕК  за ОСП след 2020 година.

Както е известно, някои от  страните членки на ЕС настояват за тавани на директните плащания най-вече за производителите на захарно цвекло и овцевъдите. Кльокнер аргументира позицията си  с деформацията на конкурентноспособността на земеделските производители  при запазване на сегашните тавани на плащанията за произведена продукция.  По време на днешната среща на аграрните министри от страните членки на ЕС няма да се обсъжда бъдещата архитектура на агроекологичните плащания. „Днес архитектурата на бъдещите зелени плащания в ОСП няма да е сред темите, защото би  било по-добре да имаме повече време за обсъждания по нея с колегите от съвета”, потвърди и Кльокнер. Като подготовка за обсъждането на новите зелени плащания, днес предстои да се даде обосновка на понятия като „ландшафтни елементи” и „продължителни площи за зелено”.

 

 

NivaBG.com