петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
КартофиНеприятели по картофитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Колорадски бръмбар

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Борба с колорадски бръмбар

 

У нас неприятелят развива от едно до три поколения годишно, в зависимост от района и надморската височина. Три поколения се наблюдават в равнинните части на Южна България, две – в Северна и в по – ниските планински райони и едно във високите райони (над 1000 m).

 

Популациите на колорадския бръмбар се регулират от хищни видове калинки, дървеници и някои видове паяци. Значение за борбата  има унищожаване плевелите, дълбоката обработка на почвата и сеитбообръщение с пространствена изолация.

 

При поява на възрастните, от презимувалото поколение, те може да се събират ръчно и унищожават. Прагът на икономическа вредност (ПИВ) при картофите, в началото на вегетацията е 5% нападнати растения.Колорадски бръмбар ларва

 

При височина на растението 15-20 cm за възрастните е 5бр./100 растения; Във фаза бутонизация и цъфтеж е 10-15% нападнати растения, а след цъфтеж – 20% или 10-15 ларви на растение от първо поколение и 20 от второ поколение. При патладжана ПИВ е 1 ларва/растение или 4-5 възрастни на 100 растения. Някои продукти за растителна защита, които са разрешени за борба с неприятерля са АКТАРА 25 ВГ 6 г/да, МОСПИЛАН 20 СГ 20г/да, БИСКАЯ 20 мл/да.

 

Повреда от колорадски бръмбар

Вашият коментар