петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по картофитеКартофиОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Листното завиване по картофите

Борба с Листното завиване по картофите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Листно завиване по картофите

Вирусите  са строги паразити , което  означава, че те не могат да се развиват извън клетката. За да бъдат унищожени трябва заедно с патогена да загине и самата клетка, а  това би довело до загиване и на самото растение. За разлика от гъбите и бактериите борбата срещу вирусите  се провежда косвено, насочена   е срещу  преносителите им. Освен това тя се извежда превантивно.

Вирусните болести по картофите причиняват икономически загуби и водят до бързото им израждане. Много често те се срещат в смесени вирусни инфекции и щетите са още по-големи. Обикновено симптомите се изразяват в мозаичност по листата. Един щам на ипсилон вирус продуцира некротични пръстени по клубените. Вирусът на листното завиване индуцира извиване на  листата  нагоре, те са крехки и при чупене хрущят.Основната част от вирусите по картофите се пренасят от листни въшки по неперсистентен начин.

Вирусът на листното завиване се разпространява по персистентен начин от листните въшки.

Борба

Добра растителнозащитна практика  е засаждането на сертифициран  посадъчен материал    картофи  и да се води борба срещу листните въшки, третиранията за колорадския бръмбар решават проблемите, когато се използва сертифициран посадъчен материал.

Вашият коментар