сряда, януари 22, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по слънчогледаОпределител на болести неприятели и плевелиСлънчогледСъвети

Мана по слънчогледа

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

2.82ХилядиЧетения
NivaBG.com

Описание на болестта мана по слънчогледа

 

С концентрацията и интензификацията на слънчогледовото производство у нас маната по слънчогледа (Plasmopara helianthi f.sp.helianthi)  намира благоприятни условия за развитие и е в състояние да унищожи  добивите. Първите симптоми на болестта се появяват във фаза втори чифт листа, но типичното й развитие се наблюдава по-късно. Маната се проявява в две форми- системна и локална.  Системната форма се проявява по-често и засяга още нарастващите растения. Обикновено засяга кълновете и пониците, и в резултат растенията силно изостават в растежа си, листата им стоят гъсто разположени, цъфтят преждевременно, но питите стават много дребни, обърнати нагоре и  стерилни. По листата, започвайки от най-долните, се появяват бледожълтозелени петна от дръжката към върха на петурата, които при разрастване могат да обхванат напълно петурата. От долната страна на петната се образува плътен бял спорообразуващ налеп, който по-късно става кремав до светлокафяв. Локалната форма на маната се проявява във вид на ъгловати,  хлоротични петна, разпръснати по листата, на места сливащи се и със спорообразуващ налеп от долната страна на листата.

 

Причинител

 

Болестта се причинява от гъбен патоген, който зимува  като мицел в остатъците от болните растения и семената, като ооспори в почвата , които са жизнени до 7-8 години. Маната се развива силно при обилна влага и оптимална температура 15 -18оС.

 

Борба

 

За контрол на болестта е необходимо да се спазва 7 – 8 годишно сеитбообръщение с житни култури, сеитба на устойчиви сортове и хибриди;

 

задължително унищожаване на самосевките;

 

третиране на семената преди сеитбата с Апрон ХL 350 FC-300 мл/ 100 кг семе.

NivaBG.com

Вашият коментар