понеделник, март 8, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по зелетоЗелеОпределител на болести неприятели и плевелиСъвети

Мана по зелето

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

2.98ХилядиЧетения

Описание на болестта мана по зелето

 

Болестта се развива върху всички надземни части на растенията. Ако първичната инфекция идва със семената симптомите са налице още по разсадите. По семеделите и листата се образуват жълтеникави неясно ограничени, слабо двлъбнати петна. От долната страна на листата петната се покриват със слаб, първоначално светъл, а в последствие сив налеп, който бързо пригаря. Петната се разрастват силно и некротират. Развитиетона разсада се задържа. Вторичните инфекции  през ВП имат локален характер – провяват се като неправилни неясноограничени хлоротични петна, които във влажни условия се покриват със светъл налеп от долната страна. При висока степен на нападение листата изсъхват. Болестта се среща и по оформените зелки, върху чиито обвивни листа  се образуват хлоротични, а по-късно тъмносиви  петна. Процесът продължава и при съхранението на зелето, като се засягат вътрешните листа – по тях се откриват тъмни петна, последвани от сухо гниене. По стъблата и разклоненията на семенните растения се появяват хлоротичните  петна, покрити със сивобял мицел. Нападнатите растителни части потъмняват , деформират се и засъхват. Цветовете са стерилни, а образувалите се семена са спарушени и некачествени. Възможно е, гъбата да  проникне в шушулките, да засегне семената, върху които се формират пепелносиви напетнявания.

 

Причинител е гъбата Peronospora parasitica (Pers.) Fries едноклетъчен многократно разклонен мицел с конидионосци – дихотомно разклонени във връхната си част и с конидоиспори – едноклетъчни, лимоновидни. Ооспорите са овални, дебелостенни.
Гъбата има специализирани форми в зависимост от гостоприемниците – forma brassicae, f. raphani и f. capsela, които то своя страна се разпадат на физологични раса.

 

Патогенът се запазва като ооспори в почвата  и като мицел в маточните растения и семената, където запазва  жизнеността си  до 6 години. През ВП се разпространява чрез дъждовните капки, които разнасят конидиите върху съседните здравите растения.

 

За прорастването на конидиите е задължително наличието на капки вода и температура 8-12°С. За по-нататъшно развитие на патологичния процес трябва температура между 15-19°С. При температура над 25°С патогенът не образува конидии. Чуствителността на зелевите култури намалява с напредването на възрастта.

 

Борба

 

Събиране и унищожаване на растителните остатъци. За получаване на семената трябват здрави растения.  Обеззаразяване на семената с топла вода при 50°С за 20 минути за главесто зеле и 18 минути за цветно зеле.  При поява на болестта  – фунгицидни  третирания с разрешените ПРЗ

Вашият коментар