събота, юни 3, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по рапицатаОпределител на болести неприятели и плевелиРапицаСъвети

Сухо стъблено гниене /Фома/ – Leptosphaeria macularia

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

 

Първите симптоми на сухото стъблено гниене се появяват във фаза 1-6 лист на рапицата, като по листата на културата се наблюдават сиви петна с неправилна форма, върху които се виждат черни точки.

 

Сухото стъблено гниене може да се развие много бързо – 90% нападение за 10 дни.

 

 

Най – характерните признаци се образуват върху кореновата шийка, която некротира, често се напуква, а по стъблата на израстналите растения се развива кафява засъхнала ивица, която започва от подземната част и расте нагоре. Нападнатите растения жълтеят и увяхват, наподобявайки външните признаци, предизвикани от гуша. При ранно нападение растенията загиват, а при късно образуват съвсем малко семена. Рано напролет става най-опасното поразяване на стъблото непосредствено над или на кореновата шийка. Кореновата шийка некротира и често се напуква. По нападнатите части се развиват сиви петна, които постепенно засъхват и около тях се образува тъмен контур. Присъствието на черни точки по всички нападнати части отличава симптомите на болестта от другите заболявания по рапицата.

 

Борба

 

Обеззаразени семена. За нашите условия се препоръчва есенното прилагане на фунгициди или рано напролет, когато гъбата се среща по листата – под формата на листни петна. Инфекциите по стъблата са нелечими. За да е ефективен контролът срещу фомозата са нужни редовни огледи на полетата, особено през есента и рано напролет, тъй като е известно, че при подходящи условия заболяването може да се разпространи от отделни огнища по цялото поле само за две седмици. Контрол над шушулковия хоботник, заради опасност от вторична инфекция.

 

 

Вашият коментар