петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по пшеницатаОпределител на болести неприятели и плевелиПшеницаСъвети

Вджуджаваща главня по пшеница

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Вжуджаваща главня по пшеницата

 

нападнатите растения показват същите признаци на заболяване, както при обикновената главня, но още по-силно изразени… Пшеничните растения изостават много в растежа си и достигат едва 1/3 от височината на здравите растения. При това братят интензивно, класовете им показват   широко отворени и много по-разперени плеви, тъй като формата на главнивите зърна е по-подчертано кръгла в сравнение с твърдата  главня.

 

Условия за развитие на болестта Вжуджаваща главня по пшеницата

 

Най-характерното за причинителя на тази главня са ниските температури на покълнване      ( 0-7°С) на хламидоспорите, продължителното време за покълнването им, както и необичайно дългия срок (от покълнване на семената до края на братене на пшеницата) през който може да заразяват пшеничните  растения.

 

При формиране на класчетата се образуват по-голям брой зърна.  обвивката им  е добре запазена, но съдържанието е превърнато в плътна   черна  маса, която при натискане  се разпада на бучици. Хламидоспорите са сферични,  с  мрежовидна  структура и слузеста повърхност с подобни,  като на обикновената главня размери.

 

Причинител : Tilletia contrаversa Kühn

 

Борба

 

Единственият начин за борба е обеззаразяването на семената на пшеницата.

 

Продукти за обeззаразяване  на семена  от пшеница  – вижте ТУК

Вашият коментар