сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по ябълкитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъветиЯбълки

Ябълков плодов червей – Cydia (Carpocapsa) pomonella

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Ябълков плодов червей – развива 2 поколения годишно и зимува като гъсеница в пукнатините на кората на стволовете и скелетните клони или в областта на кореновата шия.

 

Гъсеницата е белезникава, кремава до розова, дълга до 15-20 mm. Главата, гръд-ният щит и дорзалната страна на последния коремен сегмент са тъмно-кафяви. Няма анален гребен.

Летежът на първо поколение започва от  първата половина на април за Тракийската низина и   първата половина на  май за Софийското поле. Обикновено той съвпада с края на цъфтежния период на ябълката. Пеперудите масово летят привечер и много слабо сутрин – между 5-7 часа при температура над 14ºС.

 

 

 

Пеперудата  е сива с кафяв оттенък. Предните крила са изпъстрени с напречни по-тъмни вълновидни линии. На външния край на крилата е разположено овално тъмнокафяво петно, с бронзов оттенък, обагрено със златисто-червен ореол, наречено огледално. Задните крила са по-светли, с кафяв оттенък, завършващи с къси кафяви ресни. При разперени крила пеперудата е 15-20 mm

Пеперудите копулират  и яйцеснасянето продължава 6-10 дни (периодът се удължава, ако има валежи и ниски температури). Продължителността на ембрионалното развитие е 8-12 дни при първо и 4-6 дни за второ поколение. Първо поколение снася върху горната страна на листата, а второ по плода.

 

 

Яйцето на  Ябълков плодов червей е полупрозрачно, белезни-каво, кръгло и плоско, с диаметър 0,5 – 0,9 mm,  и наподобява на капка восък.

 

Първоначално гъсеницата се вгризва под кожицата на плода, като се храни в продължение на три дни, (през това време тя може да бъде унищожена с контактни продукти за растителна защита) След това започва да дълбае ход в месестата част, по посока на семенната кутийка.

 

За проследяване динамиката на летеж се използват феромонови уловки.

 

За наблюдение върху яйцата, излюпване на гъсениците и продължителността на ларвния период е нужно да се извършват визуални наблюдения на плодовете, като се обхожда овощната градина по диагоналите.

Прегледите са през три-четири дървета,  по горната страна на връхните листа (за яйцата на първо поколение) и плодовете за гъсениците на първо поколение и за яйцата на  второ поколение.

 

БОРБА С ЯПЧ

 

 

ПЪРВО ПОКОЛЕНИЕ

 

При траен  летеж и начало на яйцеснасяне може да се извърши   пръскане с продукти за растителна защита от групата на инхибиторите на хитиновия синтез: Алсистин 25 ВП – 0.04%, Димилин 25 ВП – 0.04%, Каскейд 5 ЕК – 0.15%,

 

С контактни продукти за растителна защита първото третиране се извършва в началото на излюпване на гъсениците ПИВ за първо поколение е 2-3бр. пеперуди средно на уловка за седмица или 0.8 –1% пресни вгризвания.

 

Следващите третирания се провеждат в зависимост от плътността на популацията в овощната градина  обикновено през 10-12 дни.

 

ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ

 

 

ПИВ за второ поколение е 2-3 бр. пеперуди средно на уловка или 1.2 – 1.5% пресни вгризвания.

 

Борбата срещу второ поколение се извършва по същата схема.

 

Инсектицидите   се подбират, съгласно техния механизъм на действие и конкретните условия – наличие и на други неприятели. Поради по-високите температури  (юли- август) да се прилагат ПРЗ, които са от групата на фосфороорганичните инсектициди. Да се избягват синте-тичните пиретроиди, които убиват полезната ентомо- и акарофаги, с което предизвикват повишаване плътността на акарите, миниращите молци и др. неприятели. Интервалът между третиранията да се намали до 10 дни. Карантинните срокове на прилаганите инсектициди да се съобразяват със сроковете на беритбата.

 

 

 

 

Вашият коментар