вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Трима души са задържани за убийството на зубър в разградското село Черковна

Сред бракониерите има и горски служител

Трима души са задържани за убийството на женски зубър в землището на разградското село Черковна. Единият от тях е дългогодишен служител на Държавното ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“, съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров и директорът на полицията старши комисар Константин Костов.

Сигналът е бил подаден около 09:50 часа вчера от служители на Държавно ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“. Горските служители се натъкнали на останките на див зубър в землището на разградското село Черковна. На място били изпратени криминалисти и ветеринарен лекар. При оглед са били установени кожа, глава, кости и копита от убития бизон.

По думите на Тодоров в рамките на разследването досега е установено, че бракониерският лов е станал в събота. Животното е убито хладнокръвно, по примитивен и жесток начин от служителя на Държавното горско стопанство с копие, като преди това е било парализирано от страх от специално обучени кучета. Копието е било направено от здрав прът, вероятно от дрян с пригодено на върха острие.

След убийството трупът е пренесен на странично място, разфасован е, а месото е иззето от бракониерите. Остатъците от животното – кожа, глава, кости и копита, са намерени вчера от служители на стопанството.

Извършителите са на възраст 36, 31 и 27 години от село Дянково, те са задържани за срок от 24 часа. Двама от тях са криминално проявени и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч.

Иззети са и 14 кучета от породите „Кангал”, „Барак”, „Питбул” и „Дого Аржентино”, с които е извършван бракониерския лов.

Работата по разследването и документирането на престъпното деяние продължава.

Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед. Това е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми.

Мъжките зубри достигнат височина между 160-200 см и тегло между 530-1000 кг. Женските са по-дребни с тегло между 320-540 кг и височина 134-167 см.

Зубърът се е превърнал в един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен.

Днес Европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа, но видът все още е включен в Червения списък на световно застрашените видове.

В началото на ХХ век поради изтребване и загубата на местообитания, зубърът е изчезнал от дивата природа в Европа. С развитието на цивилизацията, изсичането на горите, разораването на откритите площи и прякото унищожаване на вида, броят на зубрите в Европа постепенно намалява, а в началото на ХХ век изчезват и последните диви представители на вида. В България той е изчезнал през Средновековието.

В средата на ХХ век започват усилията за възстановяването на вида в природата от малкото запазени зоопаркови животни. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус.

През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България. През октомври 2013 г. зубри бяха докарани от Германия в дивечовъдния участък “Студен кладенец”, а през 2015 г. за първи път от столетия в Родопите се роди първото зубърче. Това бе първата стъпка за реинтродукцията им в Родопите.

 

Виктор Павлов