сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

В Русия повишиха прогнозите за зърнената реколта

Френската и украинска пшеница остават най-голямата конкуренция на международните пазари

Руският зърнен съюз повиши оценката си за зърнената реколта в Страната с 1,62 млн. тона до 123,3 млн. тона, съобщава „Зерно Онлйн”. Въпреки това оценката за експортния потенциал на страната остава по-ниска от миналогодишното ниво, като причината за това езасилената конкуренция на международните пазари, смята Елена Тюрина, анализатор от браншовата организация. В частност оценката за реколтата от пшеница е увеличена до 75,8 млн. тона и ечемика до 21,4 млн. тона.

Оценката за производството на царевица е оставена на нивото от 13,5 млн. тона. Корекцията в оценките е свързана с промени в средните добиви от пшеница и ечемик, които са по-високи спрямо предходния сезон. Тюрина уточнява, че производството на пшеница  се очаква да е с 5% над реколтатата  от 2018 година или с 3,7 млн. тона. Това би позволило на страната да изнесе 34 млн. тона, което е с 1,3 млн. тона под миналогодишния показател. Онсовни конкуренти на международните пазари се явяват Франция и Украйна, които се очаква да увеличат своя експорт съответно с 4,2 и 3,5 млн. тона, докато Казахстан може да  намали с 3 млн. тона своя експортен потенциал.

За периода от юи до септември 2019 година Русия е доставила на международните пазари 11,5 млн. тона, което е с 1,5 млн. тона под нивото за аналогичния период на 2018 година. Сред най-големите купувачи на руска пшеница са Турция и Египет, като според оценки на браншовата организации, перспективни пазари през тази година могат да са още Саудитска Арабия, Виетнам и Кения.

Междувременно анализаторите от ИКАР също повишиха своята оценка за реколтата от пшеница през 2019/20 година с 0,4 млн. тона до 75,4 млн. тона. Те оценяват зърнената реколта на страната на 122 млн. тона.

NivaBG.com