вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Три сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit
НОВИНИ

Великобритания въвежда някои митнически тарифи за храни при Brexit без сделка

Три сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit

Целта е да се подкрепят чувствителни сектори като животновъдството

Британското правителство има намерение да въведе митнически тарифи за да защити местната хранителна индустрия, при излизането на Обединеното кралство от ЕС без сделка. Това  пише „Гардиън”, позовавайки се на изказване на Майкъл Гоув пред годишното  събрание на Британския съюз на фермерите  в Бирмингам. Повече светлина около планирания тарифен режим се очаква да бъде хвърлена през следващите дни.

Гоув опроверга информациите, че Лондон ще работи с нулева тарифна  ставка в случай на Брекзит без сделка за да се улесни търговията с ЕС. Целта на мярката е да се защитят интересите на британските производители на храни.  По-късно Гоув намекна, че тарифите ще се отнасят за чувствителни сектори като производството на говеждо и агнешко месо, като се аргументира с това, че животновъдите ще са най-уязвимите в случай на Брекзит без сделка.

Гоув обеща, че британските стандарти за качеството на храните няма  да бъдат намалени „в преследване на търговски сделки“ и че ще  сведе до минимум риска от по-неблагоприятна конкурентноспособност   за производителите на храни   в сравнение с по-евтиния внос, който е под стандартите на ЕС.

Той предупреди фермерите за възможни проблеми при експорта след 30 март заради възможни забавяния на контрола на пристанището  в Кале, въпреки че оттам уверяват, че няма да има забавяния. „В  краткосрочен план можем да очакваме  че тези закъснения ще доведат до натоварване на търговските пътища, на които разчитаме”, каза още Гоув.  Трудностите  за британския експорт на аграрна продукция могат да дойдат не само от страна на митническите тарифи, но и от факта, че ако ЕС признае  Великобритания като трета страна”, то  всички храни ще трябва да минават през фитосанитарни проверки. В Кале, откъдето е основния канал за износ на британски храни за европейския пазар обаче няма подобни пунктове. Френските власти обещават да инвестират в изграждането  на гранично инспекционни пунктове, но  според Гоув, само следшест седмици британските фермери и преработватели  на храни ще са изправени пред редица неясноти.

NivaBG.com