понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Заместник-министър Капитанов: МЗХ ще продължи да подкрепя развитието на сектор „Животновъдство“

Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор „Животновъдство“ с всички налични национални и европейски инструменти, като един от основните сектори в земеделието, за да го запазим и развиваме. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов при откриването на 12-ия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир в област Велико Търново.

Заместник-министър Капитанов отбеляза, че събитието е едно от най-значимите и най-мащабните в календара на земеделските изложения, а мястото, на което се провежда, напомня за българската история и традиции. „Животновъдството е постоянство, тежък труд и отдаденост, като днес нашите овцевъди и козевъди успешно представят своята дейност“, заяви той.

Той коментира пред медии, че преди дни земеделските производители са получили доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ) за Кампания 2023. Бяха изплатени и средствата на младите земеделски стопани.

Във връзка с протичането на Кампания 2024 за директните плащания заместник-министър Иван Капитанов отчете, че МЗХ проведе информационни срещи в страната с производителите. Вече са очертани около 50% от площите и се очаква кампанията да приключи успешно.

Той припомни още, че през изминалата седмица при посещението на европейския комисар по селско стопанство Януш Войчеховски беше поставен въпросът за отпадане на тавана на подпомагането по линия на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и допълни, че вече изцяло е изплатен първият транш по Украинската помощ на земеделските стопани за 2024 г.

Заместник-министър Капитанов връчи награди на елитни животни, отличени в състезанията, проведени по време на изложението. Той поздрави организаторите на изложението за богатата програма и пожела успех на всички участници и гости.

В откриването на националния събор присъстваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков, заместник-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, кметът на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, кметът на Община Лясковец Васил Христов, заместник-кметът на община Горна Оряховица Даниел Божанков, организаторите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, Янка Попова и Деан Тодоров, зам.-ректорът на Тракийски университет Стара Загора проф. д-р Румен Бинев и др.