четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Заради АЧС: Свинското поскъпна с 0,19 лв. за седмица

Движението на цената на пазара е в норма, коментират от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата

548Четения

За седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки. Това отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.Оттам коментират, че движението на цената на пазара е в норма.Килограм свинско в момента се търгува средно за 7,60 лв. По същото време миналата година цената е била 7,53 лв.Свинекомплексите в страната са 65. А в тях се отглеждат около 600 хиляди прасета.

Припомняме, че във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага по-строги мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки, съдържащи свинско месо и месни продукти, съдържащи свинско месо на всички регистрирани фермерски пазари на територията на страната.

БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните”, от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ, ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат.

При проверките ще се следи за спазването на настоящата заповед, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат предвидените в законодателството административни и административно-наказателни мерки.

Виктор Павлов