сряда, октомври 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделците отпадат от мярката 60/40

В този сектор има други отделни мерки и програми, както и европейско финансиране

185Четения

Държавната мярка 60/40, която бе създадена с цел запазване на заетостта заради въведените мерки от държавата срещу разпространението на коронавируса, ще се трансформира от 1 юли. От новия модел на схемата, който ще съществува до края на септември, обаче няма да могат да се възползват хората, работещи в селскостопанския сектор, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

“За действието на мярката 60/40 нашето предложение ще бъде да се изключи възможността за кандидатстване от сектора на селското стопанството, защото в този сектор има други отделни мерки и програми, както и европейско финансиране. Другите сектори, които ще бъдат изключени, са финанси и застраховане, както и секторът на държавното управление, защото там средствата са гарантирани по друг начин”, каза в тв интервю Сачева.

Преди дни социалният министър обяви пред депутатите от ресорната комисия в парламента, че единствено заетите в транспортния бранш ще могат да се възползват от двойно финансиране от държавата. Така на практика единствено за тях схемата 60/40 ще се превърне в 80/20 – 80% от заплатите ще се поемат от държавата, а 20% от бизнеса.

Виктор Павлов