понеделник, януари 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Жътва: Между 400 кг/дка и 600 кг/дка е добивът на пшеница

Най-тежко е положението в нивите край Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково, Нова Загора

1.1ХилядиЧетения

Жътвата е в разгара си. Тази година обаче добивите са по-ниски от миналогодишните. Между 400 кг/дка и 600 кг/дка е добивът на пшеница във Врачанско. По-висок е той в масивите близо до Балкана, а по-нисък – в нивите край Дунав. Това съобщи земеделският производител Младен Цолов за БНР.

Въпреки че на фона на слабата реколта в много райони на страната тези добиви са много по-добри, зърнопроизводителят ги определя като по-слаби спрямо година по-рано, когато е жънал средно по 700-800 кг/дка. 

По думите на Цолов върху реколтата тази година са повлияли сухата и топла зима без сняг, както и липсата на пролетни дъждове. Такива са били и условията за колегите му в Русенско, където природата също е затруднила работата на стопаните.

Най-тежко е положението в нивите край Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково, Нова Загора. Там производителите прибират между 50 и 200 кг/дка.

По негови наблюдения няма движение в цените на пшеницата, като в момента те са около 290 – 300 лв./тон от място. Все още има изчакване какво ще се случи на пазара, но пшеницата е с добри показатели и няма основание за спекула с качеството.

Виктор Павлов