сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Проф. Емилия Стоименова: Хората трябва да са в центъра на дигиталната трансформация в селските региони

Нужни са инвестиции не само в цифрова инфраструктура, но и в изграждане на базови дигитални умения у жителите в селата

148Четения

Хората трябва да са в центъра на дигиталната трансформация в селските региони, ето защо са ни нужни инвестиции не само за изграждане на цифрова инфраструктура, но и за създаване на базови дигитални умения и компетенции на жителите в тези региони“, каза по време на уебинара A vision for rural Europe Емилия Стоименова, професор от университета в Любляна и експерт по това, как с помощта на дигитализацията могат да се изграждат мостове между урбанизираните градски райони и селата. Необходимостта от подобни инвестиции се налага според нея, защото повечето хора по селата не разполагат с никакви дигитални умения. Другото в което трябва да се насочат инвестициите е изграждането на дигитални капацитети, които да подпомогнат тези хора в реализация на идеите им и с това да повишат качеството на живот по места.

Според нея като един от ключовите сектори в икономиката земеделието е с огромен потенциал за съсредоточаване на локални инициативи създаващи устойчивост в различни области като социалните и здравни услуги, но селските региони не могат и не трябва да се свързват само и единствено с аграрния сектор и те имат нужда от развитие и на други сектори. „Силен фокус трябва да се постави и върху иновациите, и когато говорим за тях, не трябва да разбираме единствено технологичните иновации, а трябва да се фокусираме върху социалните иновации. Това е важно ако искаме да върнем младите хора в селските региони“, казва още тя.

Освен това когато според нея се говори за иновации, не трябва да се разбират иновации само в продукти и услуги, но и такива в различни производствени процеси и бизнес модели. „Знанията на хората които живеят в селата трябва да се комбинират с енергията и възможностите на младите хора, като се използва потенциалът на връзката и колаборацията между поколенията“, убедена е проф. Стоименова.

Особено в условията на кризата с коронавируса се доказа нуждата според нея от изграждане на широколентови мрежи защото и хората в селските региони трябва да получат с помощта им достъп до бърз и надежден интернет.

Уебинарът A vision for rural Europe бе организиран от Renew Europe , и в него експерти обсъдиха възможностите за инвестиции в развитието на селските региони и превръщането им в привлекателни и устойчиви места за живот.

NivaBG.com