събота, септември 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Животновъдите получават 82,5 млн. лева подкрепа

Обмисля се подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите

1.13ХилядиЧетения

82,5 млн. лева подкрепа ще получат животновъдите. Това стана ясно днес след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева с представители на животновъдния сектор. „Ще ви подкрепим с 56,5 милиона лева, имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Помощта ще се изплати още през този месец, съобщи за Агрозона Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Помощта от страна на правителството е за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19. За тези пари ще бъде поискана нотификация от ЕК.

В рамките на разговора премиерът Борисов добави, че са осигурени също 26 милиона лева за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата. Министър-председателят подчерта, че в момента се обмисля подкрепа още и за пчеларите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

По време на срещата животновъдите изразиха удовлетворение от бързото изплащане на средства от „Фонд Земеделие“ въпреки трудностите, породени от кризата с COVID-19. Премиерът Борисов отбеляза, че правителството ще продължи да работи в подкрепа на всички браншове в сектора.

Виктор Павлов