понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Войчеховски гарантира, че плащанията към фермерите са сигурни

Стопанствата трябва да допринасят с дейността си както в икономически, така и в екологичен план

В интервю за euractiv.de аграрният комисар Януш Войчеховски гарантира, че плащанията към фермерите и селските региони са гарантирани.

Според него повечето министри на земеделието са изразили притесненията си по време на последния европейски съвет за липсата на достатъчно административен опит в ОСП във връзка с опасността пред продоволствената сигурност заради логистичните проблеми във връзка с кризата с коронавируса. „Плащанията за земеделските производители, както и за стопанствата и жителите на селските региони са гарантирани“, заяви той, като подчерта, че преговорите за новата ОСП остават сред най-важните теми , и те ще бъдат подновени при първа възможност.

Войчеховски декларира, че стопанствата трябва да допринасят с дейността си както в икономически, така и в екологичен план, и че двата компонента ще останат свързани и в новата европейска програма по земеделие. „Зелената сделка остава „лого“ на „комисията фон дер Лаен“. Кризата в климата не може да бъде преодоляна от само себе си, и е необходимо обществото ни да стане още по-зелено и независимо така че да се осигури способността ни да преживеем по-дълго“, каза още войчеховски.

По отношение на компенсирането на сектора за преодоляване на кризата с Covid 19 аграрният комисар заяви: „Както стана ясно работим със страните членки по предписанията и промените в правилата така, че да удължим срока за подаване на заявления за директните плащания, Ето защо определихме за целта и нова времева рамка за държавните помощи.

Така например таванът на помощта за стопанствата беше увеличен до 100 хил. евро,

а на помощта за компаниите в хранителната индустрия до 800 хил. евро. Тези помощи бяха повишени до нивата на така наречения deminimis специално за агросектора, на който до момента не беше разрешено да поучава подобна държавна помощ. Доскоро таванът на тези помощи бе до 20 хил. евро,и само в особени случаи можеше да се повишат до 25 хил. евро. Сега те могат да стигат до 120-125 хил. евро.“ Освен това от ЕК работят за осигуряване на непрекъснат поток от храни към вътрешния пазар чрез така наречените зелени коридори.

В Брюксел са готови по думите му с допълнителни мерки, ако се узложни ситуацията, като се обсъжда и намаляване на административната тежест върху фермерите.

Кои сектори са най-засегнати от кризата?

„Актуалната криза засяга всеки един от секторите, но фермерите, производителите на храни и едноличните търговци допринасят най-много за продоволствената сигурност Ето защо на първа линия със страните членки гарантираме ефективното функциониране на хранителната верига и да обезпечим непрекъснатите доставки на храни на вътрешния пазар“ казва Войчеховски.

Според него заради въведените ограничения и замразяването на дейността на гастроидустрията е възможно да се свие експорта на мляко за трети страни. Месопроизводството пък може да пострада заради недостига на персонал и логистичните проблеми, докато пазарът на плодове и зеленчуци остава стабилен. Най-засегнатите сектори обаче са на производителите а цветя и винопроизводителите, като последните ще трябва да се справят и с новите импортни мита, въведени от САЩ.