петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Аграрното ведомство се сети за малките млекопроизводители

Ще се нотифицира помощ за малки мандри и малки кланици

Средствата се отпускат на производителиСредствата се отпускат на производители
5.44ХилядиЧетения
NivaBG.com
Реализацията на произведените от фермите млечните продукти е незатихващ. За никога не е тайна,че дребните стопани  имат най-големи проблеми с това.
Най-големи проблеми с това имат по-дребните стопани. Стопаните,които отглеждат овце и кози,се сблъскват и с друг проблем. Продуктите от тяхното мляко са предназначени основно не за българския пазар, а за износ.
Всички тези теми бяха обсъдени днес по време на среща между млекопроизводители, млекопреработватели и министърът на земеделието Румен Порожанов.  На нея аграрното ведомство и  бранша решиха  да се нотифицира помощ за малки мандри и малки кланици, които да отговарят на всички стандарти за безопасност и качество.
Приоритетно тази помощ ще е за групи ли организации на производители и така, ако фермери в един регион имат затруднения, ще могат да се организират и да си купят заедно такова съоръжение. Те ще бъдат регистрирани по общия ред, а не по Наредба №26. Това се случва в момента, в който се купи или изгради мандрата. Така пък може да бъде избегнато ограничението за продажби в собствената или една съседна област. Стана ясно и че първоначалната идея за това и предложението е дошло от представители на НОКА по време на срещата им във вторник с министъра.
Размерът на нотифицираната помощ ще възлиза на до 50 процента от стойността на мандрите или кланиците, поясни ресорният министър и обобщи:
„Така ще може да се подпомогне по някакъв начин реализацията на този вид продукти“.
NivaBG.com
Виктор Павлов