вторник, май 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Агроведомството подготвя важни промени за облекчение на биопроизводителите и за популяризиране на биопродуктите

Агроведомството планира промени в наредбата за биопроизводство с цел да се повиши популярността на биопродуктите и да се намали административната тежест при упражняване на контрола върху производителите. Това съобщи пред представители на медиите в Мало Бучино днес шефът на дирекция Биологично производство в МЗм Антоан Чакръкчиев. Днес биопроизводители от цялата страна отбелязаха Европейския ден на биопроизводството. Промените по думите на Стоилко Апостолов , председател на „Биоселена“ ще целят да въведат европейския опит в контрола на производителите по изпълнение на поетите ангажименти, като той посочи за пример случаи на биопроизводители, които сега при установени нередности само при едно животно или парцел им взимат сертификата на цялата ферма, а от фонд „Земеделие“ им спират всички субсидии и „влиза в деветте кръга на Ада“. „Френският опит например е такъв, че се отнема сертификата за даденото животно или парцел, които влизат в период на преход“, поясни Апостолов.

Освен промени в сега съществуващата нормативна уредба от земеделското министерство се готвят да приемат и Национален план за развитие на биоземеделието за следващите пет години.

„В Националния план за развитие на биоземеделието предвиждаме не само увеличаване на възрастта на децата, включени в програмите за училищно мляко и плодове (предвижда се те да обхванат децата до 7 -ми клас) и зеленчуци, но да влезнем активно с биопродукти в останалите социални заведения и болниците“, заяви Чакръкчиев .

„Тъй като не знаем кога ще има парламент, сме задействали промени в сегашната наредба с които да въведем от 1 януари 2023 година промените за които сме се договорили с бранша“, уточни още той.

Освен активно промотиране и представяне на биопроизводители, у нас в националния план е предвидено и увеличаване на бюджета за участие на биопроизводителите в специализирани изложения на 300 хил. лева годишно.

„Като биопроизводители искаме да влезем и в публичната администрация чрез разполагане на специални вендинг машини в министерствата с биопродукти, което за нас ще е допълнително популяризиране на биопродуктите и разширяването на кръга от потребители“, заяви Божидар Петков от браншовата организация на малинопроизводителите.

„11 организации от биоземеделието вече сме обединени и работим в общ интерес“, допълни Стоилко Апостолов. Представители на бранша поискаха земеделското министерство да защити пред ЕК възможността за подпомагане на биопроизводителите и по двата стълба на ОСП, като предложението им е по единия стълб да се подпомагат фермерите в преход. „Ние държим на позицията че фермерите в преход трябва да се подпомагат по първи стълб, а биопроизводителите по втори, така както са приели в своите стратегически планове и някои други страни“, сподели и Бети Василева от „Дивата ферма“. Веселина Ралчева от Асоциация „Биопродукти“ призова администрацията да не пренебрегва експертния потенциал на представителите на биопроизводителите, които са доказали, че успешно могат да общуват на европейско ниво и дори имат готовност да лобират пред Европейската комисия.