петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Български пивовари представиха възможностите и предизвикателствата пред малките производители на форум във френския град Лил

Защо е бирата е полезнаЗащо е бирата е полезна

Базирани на AI решения вече широко навлизат в пивоварния сектор

 

Българска делегация от пивоварната индустрия се включи в работата на Европейската пивоварна конференция във френския град Лил, информира БТА. Като част от делегацията Габриела Попова, собственик и управител на една от независимите малки пивоварни у нас, представи предизвикателствата и възможностите за растеж и успех на малките иновативни бирени компании.

Все по-голям интерес предизвикват и решенията, които разчитат на инструментите на изкуствения интелект (ИИ) за анализ, контрол и подобряване в реално време на най-чувствителните етапи в производството. Учени от Чехия и Германия вече са разработили ИИ приложения, с които могат да контролират запазването на ароматните качества и вкусовата стабилност на различните видове бира при нейното отлежаване и съхраняване. С помощта на ИИ могат да се създават и нови интересни стилове пива със съответните уникални за тях характеристики. Вече възниква цял научен клон, свързан именно с многообразието и нюансите на вкусовите усещания, аромата, цвета и дори възпроизвеждането на мехурчетата в пяната на бирата. И тук тенденцията е за все по-голямото разнообразяване на стиловете, особено при безалкохолните и нискоалкохолните бири.

На най-голямото събитие на сектора, което се проведе в Лил, Франция, в края на май взеха участие над 800 пивовари, учени, доставчици на суровини, политици, маркетолози, медии, дистрибутори, неправителствени организации и любители на бирата от целия свят

Производството и продажбите на бира в страните от ЕС осигуряват работна заетост за 2 милиона души. Всяко едно работно място в пивоварните генерира 15 допълнителни работни места по веригата на доставките, търговията, заведенията и туризма. Добавената стойност на индустрията надхвърля 50 милиарда евро, от които 25 на сто се генерират от бирените компании, 25 на сто – от свързаните браншове на доставчиците на суровини и материали и 50 на сто – от продажбите през магазините, заведенията и туризма. Годишно в европейските страни се консумират над 36 милиарда литра бира, от които 1,6 милиарда литра е безалкохолната.