петък, декември 4, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Бедствено положение в Русенска област заради АЧС

Областният управител поиска съдействие на военните

990Четения

Във връзка с последните огнища на Африканска чума по свинете, включително и  в индустриалната ферма в село Николово, областният  управител на Русе обяви бедствено положене в региона. Това съобщи БНР. В издадената от областния управител заповед се посочва, че  се въвежда в изпълнение областния план за  при бедствия в част „Заразни болести и пандемии” и предприемане на съответните действия.защита

Органите на ОДБХ – Русе ще организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, поразени от АЧС. Органите на РДПБЗН Русе трябва да оказват съдействие в населените места, където има регистрирани огнища на зараза на заболяването АЧС, изпълнявайки разпорежданията на ОДБХ Русе. На кметовете на общини в област Русе да оказват пълно съдействие на органите, изпълняващи действията в заповедта за бедственото положение.

Областният управител нарежда още в хода на провежданите действия да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Военно формирование 32420-Русе. Краят на обявеното бедствено положение се предвижда за 29 юли 2019 г., като при необходимост, срокът ще се удължи след съгласуване с министъра на вътрешните работи.