събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Без спешни мерки, редица отрасли в земеделието са заплашени от изчезване заради безводието

Между 30 и 50% са пораженията за малинопроизводителите, казва в интервю за БНР Божидар Петков

Продължава брането на малини и вишниПродължава брането на малини и вишни

Сушата и безводието през тази година се оказаха основно предизвикателство за земеделските производители, а ако скоро не се приемат спешни мерки, редица подсектори ще изчезнат. Освен зърнопроизводителите заради недостиг на вода остри проблеми изпитаха и производителите на плодове и зеленчуци. „В нашия сектор сушата нанесе доста големи поражения- между 30 и 50%в някои области“, каза в интервю за БНР председателят на асоциацията на производителите на малини и ягодоплодни растения Божидар Петков. Проблемите според него са свързани основно със слабите валежи през миналия стопански сезон. Освен това според него към по-голяма част от язовирите се присъединяват ВиК дружествата, като заплахите за воден дефицит са създали психоза в обществото, а от екоминистерството са наложили значителни ограничения върху подаването на вода за „Напоителни системи“.

Предизвикахме междуведомствена комисия, която установи например, че в язовир „Ястребино“  има достатъчно вода както за напояване, така и за битови нужди, но по незнайни причини се всява психоза за недостиг на водата за питейни нужди , и от МОСВ постоянно ограничаваха количествата за напояване“, добавя Петков. Според него за 2019 година за нуждите на напояването са били изразходвани около 17 млн. куб. метра вода при големи икономии. Той посочи като пример град Антоново, където заради необходимо потребление за питейни нужди отт 150 хил. куб. метра вода в язовира блокирани за нуждите на напояването са останали 12 млн. куб. метра.

От земеделския бранш са направили предложения за законови промени, чрез които водовземането за питейни нужди да се отдели от това за напояване. Една от причините за липса на достатъчно вода за напояване е и остарялата мрежа на „Напоителни системи“, като Петров даде пример с язовир „Тича“, от който през миналата година за напояване са били отпуснати около 17 млн. куб. Метра вода, от които до фермерите са достигнали едва 2 млн. куб. Метра вода. „Водните ресурси стават все по-малко, и ако продължаваме да разхищаваме със същите темпове, поливното земеделие е обречено“, каза още Петков. През тази година според него е имало Производители , принудени от безводието да разорат около 300 декара с малини. За създаването на съоражения за капково напояване върху един декар с малини са нужни по думите му между 1 300 и 1500 лева, което е много повече от цената на едно елитно животно.