вторник, май 28, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниЗърнопроизводство

Близо 90% от българите са против отглеждането на кокошки я клетки

Общо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношениеОбщо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношение

Проучване отчита трайна тенденция на увеличаване на броя на хората,  които са срещу несвободното отглеждане на птици

Ново проучване на общественото мнение по теми, свързани със защита на животните, потвърждава, че условията, в които се отглеждат кокошките носачки, са важни за все повече хора в Българи информира БТА..

Тенденцията е устойчива и показва нарастващо съгласие с твърдението, че отглеждането на кокошки в клетки не е морално, след като съществуват по-хуманни варианти, съобщиха от българската организация за защита на животните Сдружение „КАЖИ“.

Проведеното от „Сова Харис“ изследване е представително за населението на страната и включва различни теми за животните, в това число нагласите във връзка с хуманното отношение към кокошките носачки и покупката на яйца.

В проучването, направено в периода от 15 юни до 12 юли т.г., над 76 на сто от анкетираните заявяват, че купуват кокоши яйца за домакинството си всяка или почти всяка седмица – това е с 0,5 на сто повече, отколкото през 2021 г.

„Все повече хора в България намират за неморално отглеждането на кокошките в клетки, след като има и по-хуманни варианти. Потребителите са все по-запознати с методите на отглеждане и обръщат внимание на произхода на яйцата. Хората предпочитат търговци с етична политика към животните“, споделя за проучването Елена Савова от Сдружение „КАЖИ“.

Процентът на хората през 2020 г., съгласни с твърдението, че не е морално отглеждането на кокошки в клетка, е 76 на сто. Година по-късно – през 2021 г., процентът нараства до 89 на сто, а през 2023 г. достига 89,4 на сто.

Намалява броят на хората в страната, които не са запознати с методите и условията на отглеждане на кокошки носачки и изобщо не обръщат внимание на това.

Потвърждават се предпочитанията на хората в България да пазаруват от търговци с политика за по-хуманно отношение към животните. През 2020 г. 78 на сто от всички запитани твърдят, че биха предпочели именно такива търговци на яйца. Година по-късно те са 87,8 на сто, а през 2023 г. –  89,2 на сто.

Устойчива е и тенденцията в подкрепа на търговците и производителите от страна на потребителите да преустановят продажбата и употребата на яйца от клетъчно отглеждане.